Cara Nak Tukar Font Title Side Bar & Post Entri | Miss Durian Runtuh

Nov 1, 2010

Cara Nak Tukar Font Title Side Bar & Post Entri

Salam,


Nak ajar cam mana nak tukar font post entri dan side bar. Panjang gile lah tajuk post ni ha. Hahah ;p
1. Pilih, cari, download font yang kamu suka dan mahu. Pilihan 1, Pilihan 2.
2. Dah download, bukak la zip file itu. Then pergi sIFR GENERATOR. Ikut step dalam gambar sehingga la korang DOWNLOAD file swf itu.

3. Download 4 file ini dengan Ringht-click & Save link as @ Save target as

sifr.css
sifr.js
blogger-sifr.js
index.htm

Kalau anda pakai Templete Designer, download juga blogger-sifr.js
4. Buat account di Webs.com untuk upload file yang kita download tadi. Ikut arahan gambar di bawah. Upload 4 file di atas termasuk file swf yang kita download untuk font. Pergi File Manager --> Pilih Single File Uploader dan upload satu-satu file yang korang download tadi.
Dah upload, kemudian click untuk amik URL bagi file swf.
Copy URL file swf anda.Nak buka just click pada file kita upload tadi.
Tukar URL "srs :'http://username.webs.com/fontname.swf' " kepada URL sendiri yang dicopy tadi.

Kalau nak tukar font, boleh tukar. Kalau nak besar, 32, kalau kecil 20. Kod color boleh ambil di HTML-CODE. Dan save la sayang.
5. Lastly, lastly okey, haha, pergi blog korang --> Design --> HTML --> Ctrl+F -->cari </head>
Kemudian, copy code di bawah dan paste di ATAS kod </head> tadi. Hah, awak2 jangan copy semata pulak.Amik dulu URL bagi setiap file yang kita download tadi dan paste kat URL kod bawah ni. Untuk sift.css, copy URL file sifr.css dan seterusnya.
<link href='http://username.webs.com/sifr.css' media='all' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://username.webs.com/sifr.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://username.webs.com/blogger-sifr.js' type='text/javascript'/>
6. Preview dulu, kalau okey, baru Save.
All the code & downloaded file is from Kevin & Amanda :) Thank you Amanda! Ohw, kalau anda susah faham, pegi je blog Amanda & Kevin ni :)


9 Flowers:

Queen said... Reply Comment

Ooo...good info..tapi mek sendiri malas nak tukar2 font...kang susah plaknak baca

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

hahah...ikut org la kan..suke2 je nak buat nih

Miss_Yanfie (,")(",) said... Reply Comment

wawawa...susah t0l.. dah byk kali buat, tp x jadik2... arghh..stress!

hani syahida said... Reply Comment

ada cara lebih senang x? huhu..

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@hani syahida

tak penah jumpe la hani..nanti kalau jumpe kite share

Soul Lee Hin said... Reply Comment

salam. sy dh cuba dan menjadi tapi font tu keluar dekat post title sahaja. dekat sidebar font biasa jek. Macam mana ni? help me.

Soul Lee Hin said... Reply Comment

salam. sy dh cuba dan menjadi tapi font tu keluar dekat post title sahaja. dekat sidebar font biasa jek. Macam mana ni? help me.

dottie diarie's said... Reply Comment

kak macam mana nak tukar title blog ek ? means name kat atas post kita tuh