Cara Buat Browser Bermuka Dua | The Nazirah Mktr

Jan 29, 2011

Cara Buat Browser Bermuka Dua

Salam. Peliks betul la tajuk tutorial aku ni. Cit, macam talam dua muka lak jadinya. Okey, tutorial ni akan menghasilkan paparan 2 muka browser korang dimana kalao korang nak tengok blog & facebook dalam waktu yang sama, boleh la try guna benda ni, tapi mungkin tidak sepuas tengok penuh 1 page kan.
Kiranya kalao korang ada 2 blog, nak tengok dalam waktu yg sama, leh la buat bende ni.
1. Bukak browser baru
2. Copy dan paste di browser anda & tekan enter.

javascript:finderonly=location.href;int3rnet=prompt('Masukkan%20URL%201',finderonly);brows3r=prompt('Masukkan%20URL%202',int3rnet);if(int3rnet&&brows3r){F1nd='<frameset%20cols=\'*,*\'>\n<frame%20src=\''+int3rnet+'\'/>';F1nd+='<frame%20src=\''+brows3r+'\'/>\n';F1nd+='</frameset>';with(document){write(F1nd);void(close())}}else{void(null)}
3. Masukkan url pertama dan url kedua. Sebagai contoh, aku masuk blog Durian Runtuh ni & blog simpan blog list aku. Hasilnya, tadaa. Memang la tak puas sebab 2 page kecik, tapi aku kagum bila jadi. :)


4. Peringatan. Mungkin teknik tidak berhasil bagi sesetengah laman web atau blog atau apa-apa sahaja. Tapi try la, aku suka benda-benda macam ni :)

Sumber : Eriyza Cepat terjah blog beliau!