Widget Blog Kegemaran | The Nazirah Mktr

Feb 26, 2011

Widget Blog Kegemaran

Assalamualaikum. Hai awok-awok semua. Sihat dop? Makang doh? Ceh, nak cakap ganu  pon tak betul. Makan nasi dagang dulu, baru leh kecek ganu. Okey, harini nak cerita widget blog yang aku suka. Tak tau la korang suke ke tak. Sebab sesetengah org tak suka letak widget yang boleh berat blog, setengah org suke letak bende gerak-gerak & macam-macam lagi.

1. Shoutmix or chatbox
Ni aku suka sebab sesetengah org yang datang melawat mungkin tak mau komen kan, tambah-tambah mana yang first time datang blog aku, leh la tinggal jejak. Sebab nya kalau ada org tinggal ucapan dan url, leh aku singgah balik dan follow. Aku kan suka follow blog orang sebab tak susah pon. Ceh, ayat memerli disitu. Kat chatbox ni jugak, sapa nak tinggal tag pon senang, nak tanya soalan pon senang, sebab kalao ada org nak tanya pasal tutorial, lagi mudah bagi aku.

2. Follower.
Sapa yang rasa follower tak penting sila buang je la widget ni kan. Aku tak pernah jumpa la blogger yang tak letak widget ni. Kalao dia tak letak pon, mesti dia akan ganti dengan button follower yang macam-macam bentuk dan rupa tu. So, hargai la sapa yang follow blog korang tu, walaupon korang jarang komen entri dia. Ada org cakap komen lagi penting dari follower. Kalau gitu, buang la widget ni. Bagi aku 2 2 penting, sebab bila ada follower, ada la org baca dan komen entri korang.


3. Recent Comments.
Ni aku suka sebab aku leh baca dan tengok, entri mana ada orang komen. Tambah-tambah entri yang bulan-bulan lepas, tak kan nak cek satu-satu kan. So, aku suka gila widget ni. Kalao rasa buang space ke, korang buat la horizontal tab menu atau drop down menu. Kan senang nak letak macam-macam. So, cepat la aku nak trace komen org.


4. Blog list
Aku ada buat satu blog untuk blog list. Tapi tetap aku buat jugak blog list kat blog aku. Aku letak blog yang paling aku komen dan baca saja. Yang blog popular tu, aku simpan sebab nak baca je, tapi tak komen pon. Dan simpan gak blog lain dan blog kawan-kawan. Senang aku nak catch up kalau ada entri baru. Bagusnya blog list boleh gak masuk traffic kat blog org lain. Kan korg dah dapat traffic kalau aku letak blog korang. HA HA. Lagi satu, senang jugak kawan-kawan aku yang mana takde blog nak baca blog kawan lain.


Okey, habis. Widget lain macam kalendar tu untuk tengok entri lepas-lepas, macam archive la. Cuma dalam bentuk kalendar. Lagi widget recent post tu aku saja letak. Boleh tak (?). Yang Apesal tu sebab aku join Apesal, so, kena la bagi traffic pada Apesal. Lagi widget GengBlogger untuk pelawat tu aku senang nak tengok sapa datang blog aku. Leh aku usha balik blog dorang. Yang Nuffnang & Churp2 tu tak payah tanya. Kalau mung dok letok, mung dok dapat pitih.

12 Flowers:

Cik Ina minat Do do Cheng said... Reply Comment

Wah Nazirah dah jadi cikgu tutorial blog.makcik selalu gak cilok sikit-sikit, jangan marah ye.Banyak widget, boleh slow nak loading, ada beberapa blog yang makcik masuk macam slow je, sebab widget banyak.blog nazirah laju pulak.

Ninie said... Reply Comment

huhu widget fav kat blog kite yg ade drop down menu tu. nampak sungguh kacak di situ ;D

Ninie said... Reply Comment

huhu widget fav kat blog kite yg ade drop down menu tu. nampak sungguh kacak di situ ;D

zeeleey said... Reply Comment

Ak suka komen yang "Sapa yang rasa follower tak penting sila buang je la widget ni kan" he..he
ada orang kedekut nak follow..maklum laa, follower dia dah ramai..hek..hek ..tak penting katanye! cit!
apapun aku suka widget2 nih!mekasih..he..he

niesz said... Reply Comment

tul tu..kalau boleh letak yg penting2 je kan..xde la berat sgt blog nnti.. :)

idea semulajadi said... Reply Comment

widget fevret ko nie n sebab2nye same dgn aku. btol la pe ko ckp tu.
tp kn, aku tataw la nape, ko punyer blog la plg lmbt loading drpd blog2 len kalo aku bukak srentak. hahahah~
nk kate widget byk sgt, lebih kurg aku je kot~

nabilah_2908 said... Reply Comment

bagi akk...tak kisah blogger nk letak widget mcm mana pun...jnji..tak berat blog...n tak menyusahkan org nak masuk ke blog dia.. :)

Mr. Swift said... Reply Comment

Thank you for this great sharing. Yang tab tu saya ambil tau. :)

♕ qeen ♛ said... Reply Comment

sis, boleh tolong ajar camne nak buat iklan nuffnang kat atas header tak?
tenkiu sis :)