Hasil Kraftangan Kedua : Felt Brooch & Bantal Kecik | The Nazirah Mktr

Feb 24, 2011

Hasil Kraftangan Kedua : Felt Brooch & Bantal Kecik

AsSalammualaikum. Dulu aku pernah buat kan keychain nama yang memg sgt la buruk jahitan aku. Last-last aku bagi kat encik abg, di mana beliau cakap cantik. Aku tak tau ape yang cantik ntah. =,=.Ni aku buat main-main je. Isi masa lapang, padahal banyak kerja kan. Huhu. Tapi bukan buat sehari suntuk okey. Aku buat ni dalam 15-20 minit sahaja untuk satu benda ni. Mula-mula aku buat bentuk love yang besar tu. Sebabkan aku takde bahan mentah banyak macam Melin, aku cari-cari la pin tudung yang dah tercabut jarum dia, jahit kat love tu. Jadi la brooch besau gedabak.


Pastu buat bentuk petak ada huruf N tu, untuk Nazirah, aku tak letak pape. Biar kosong macam tu je. Pastu letak fiber bayak-bayak sampai ketat. Kendian, jahit yang bentuk petak ada love tu, depan belakang kaler lain. Depan ada love, belakang ada petak-petak macam tingkap.


Yang benda panjang tu aku tak tau motif aku ape. (?) Emm, yg bentuk bunga tak jadi tu (?) aku tak tau nak cakap bunga ke rama-rama ke. Macam taik bintang pon ada. =,=. Tapi yang pasti, aku jahit semua. Mana yang bentuk love lekat tu pon jahit. Tak macam dulu, aku jahit macam apa je, kali ni jahit dengan penuh kasih sayang. Jahit jelujur. Ehh, betul ke jelujur (?). Kalao org meniaga macam Melin, semua shape ni ada bentuk-bentuk dia yang tekap kertas, tapi aku main lukis terus je.


Okey, ni buat sebabkan stress banyak kerja yang tak siap. Kalau korang tengok, sume biru ngn pink je. Sebab aku nak cuba je, so aku beli 2 keping je kain felt tu. Nasib murah rm1.80 sekeping besar dari A4 paper. Sapa nak kain lebih nak try jahit, mintak la. Kawan2 kos je ye. HA HA. Aku beli kat SusndFelt. Rupanya best kalo menjahit ni, dari main tenet je kejenye, bek aku menjahit. Bila dah siap, suka je tengok. Nak jadikan harta warisan katekan. Sebab kan minat aku bermusim, aku dah rasa puas buat benda ni, lepas ni try benda lain pulak. Okey Bye.
p/s ; Benang tu hasil tajaan roomate aku, Nora. Banyak gila guna benang dia -,-


23 Flowers:

Anonymous said... Reply Comment

naz~ajar ak wat~~=)

::eiqa rosli::

nabilah_2908 said... Reply Comment

lepas ni boleh la buat busns...bg gift kt kawan2 ke.. :)

akk ni..tkde tokoh langsung nk menjahit... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
PENYAKIT LUPA

niesz said... Reply Comment

comel nye!mcm bantal.. :)

sizuka[Izzati] said... Reply Comment

kreatip ah nazirah.syabbas bette.kalo rajin nih mau buleh bt duit nih.

aten eza said... Reply Comment

wahhhh...bleh wat bisnessss nih.. hihi

~amalina~ said... Reply Comment

kain tu mcm keras??ke polister??
best kan jahit...haha

Ninie said... Reply Comment

huhu comel la mix warne biru dgn pink. btw kat tesco ade jual tak kain felt tu? Err pelik btol soalan =.="

idea semulajadi said... Reply Comment

aku minat jahit.
so, katne ko beli fiber???
nak weh nak..
aku nak beli kain dgn fiber tu...
benang gune benang bese je kan?

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@nabilah_2908

tgk la dulu, sebab saya jahit pon tak kemas kak..hehe..kalo takat bgi gift kat kawan, boleh la. :)

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@niesz

kite suke truh isi bntal byk2 sampai ketat..heheh

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@sizuka[Izzati]

takde la kreatif mane zati..sikit2 je ..heheh..buat bisnis??huhu..jahit tak bape kemas lagi lo..huhu

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@~amalina~

haah, polister melin..best jahit, dah laju aku jahit melin..hehehe

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@Ninie

matching kan..hehe..hah, tesco???tak tau la dak ninie oii..hahah. =,=

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@idea semulajadi

nanti kao beli yek..fiber aku bagi..heheh.. :)

hani syahida said... Reply Comment

hehe..saya pun baru belajar buat felt..feel free to view mine ya :)

http://hanisyahida.blogspot.com/2011/02/evolusi-jahitan-saya.html

azya faliana said... Reply Comment

kat mane nk beli kaen tu ek?leh bgtau x? antra kadai2 yg ade jual...

maz emanz said... Reply Comment

best gak tengok hasil awak....saya baru nak berjinak jinak dengan kain felt ni....huhhh payah gak maklumlah KERAS TANGAN....he
he