Cara Buat Border Keliling Blog | The Nazirah Mktr

Feb 3, 2011

Cara Buat Border Keliling Blog

Salam. Tutorial ni bagi pengguna template designer okey. Cara nak buat border keliling blog. Template aku Picture Window. So, memang mula-mula buat takde border keliling dia. So, aku mencari-cari tutorial, dan jumpa di blog Hanna. So, aku mahu share pulak di sini. Yeay, suke kan.


1. Buka Design --> Edit HTML --> Cari .main-outer {
2. Dah jumpa tu, sila copy & paste kod di bawah di SELEPAS kod .main-outer {
border: 2px solid #FFFFFF;
3. 2px untuk ketebalan border, solid untuk jenis border & #FFFFFF adalah warna border. Kalao nak warna lain boleh refer SINI.

Ni untuk template designer untuk design Picture Window. Kalau korang pakai design Simple leh cari kod .content-inner

4. Preview dan Save.

Kredit : Hannafauzann


10 Flowers:

Anonymous said... Reply Comment

kenapa saya buat line dia ada dekat dalam, bukat dekat luar?

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@Anonymous
hai :)
mungkin lain template.ni untuk template designer yg blogger sediakan.

[sutera kasih] said... Reply Comment

sangat membantu..thanks for th tuto :)

J.Syazwana said... Reply Comment

thanks !!
suke sangat.
dah lama carik tutor ni ;)

cik azeya said... Reply Comment

terime kasih! dah lame saye dahagekan tutorial ni. er mksudnye saye dah lame nak cari macam mane nak buat border mcm ni. hee. xie xie ni! hahahh :)

mama pipie said... Reply Comment

thanks for sharing.. bagus ilmu ni

mama pipie said... Reply Comment

thanks for sharing.. bagus ilmu ni

Nurul Anisah said... Reply Comment

Izinkan sye guna tutorial ni ye.Thanks sbb sudi kongsi ilmu.

Nadhra Naim said... Reply Comment

Hai Cik Durian Runtuh ! Nak Mintak Tolong Boleh Tak ?