(Intern) Belajar Networking | The Nazirah Mktr

May 10, 2011

(Intern) Belajar Networking

Assalamualaikum. Lain tempat lain kerjanya. Kebanyakan kawan aku dapat kerja yang melibatkan programming dan kena buat sistem. Tapi kalau praktikal kat Telekom lebih kepada teknikal. Tadi supervisor, En Matzin ajar nak configure setting bagi pc Telekom, pasal sharing,XP mode, DHCP dan lain-lain. Serius pening, rasa macam dalam kelas. Kena setting email la,domain & lain-lain. Beliau ajar jugak pasal switch dan hub. Memang kena tengok buku balik la pasal architecture semua. Rasa seronok jugak walopon dari pagi tak buat apa, tapi akhirnya dapat belajar dari Tim cam mana nak setting printer kat Telekom. Ni la kerja nya, kalau ada hal pape kat Telekom seluruh Perak, department Scan Support IT ni akan turun. Tapi sebabkan kurang lagi ilmu, kami tak dapat buat. So, last-last En Matzin tunjuk macam mana nak tukar IP address bagi printer tu sebab ada masalah network dia. Baru la printer tu boleh print. (-.-"). InsyaAllah esok, kena pergi Telekom Paser Putih, kena configure PC baru kat sana. Wish me luck :) Oh, harini tak pegi Taiping. Huhu.


Tadi lunch kat Yik Fong. Pastu jalan-jalan jap. Sebelum tu jalan-jalan teman Shaz beli kasut dia. Beli kasut getah Crocs. HE HE. Kedai kasut banyak kat belakang ni.

10 Flowers:

diana amin said... Reply Comment

go go dak it! sokong dak it ;)

Nik Syafiq said... Reply Comment

ok la tu, aku kena wat dua2. wat system, tp dlam masa yg same kena wat troubleshoot tu semua..nasib baik ade buku COMPTIA Network,boleh rujuk la sket2

yuyu said... Reply Comment

dulu masa praktikal, buat system n jg server, format pc, repair cpu semua..seronok praktikal ni..god luck awak ..

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@Nik Syafiq

bgus la gitu..aku pon nasib shaz amik jgk comptia tu..hehe

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@yuyu

lgi best gitu..mcm2 keje buat kan. time kasih yuyu :)