(Update) Cute Blog Background & Cara Tukar Background Blog | The Nazirah Mktr

Oct 5, 2010

(Update) Cute Blog Background & Cara Tukar Background Blog

Salam,
Hari ni nak introduce satu website yang bagus. Bagus ape?Hahah, bagus sebab provide layout blog yang cantik, cute, adorable dan macam-macam la.Kebelakangan ini, puas la saya mencari wallpaper/layout/graphic yang cantik, cun untuk blog.Tanya orang sana-sini, tapi tak dapat jawapan yang memuaskan. So, saya pon mencari la kat Google dengan keyword macam-macam. Akhirnya jumpa jugak. Persembahkan CherryBam Bam Bam Boom! :pandacloud_08:Okey, maybe ramai dah tau website ini, tapi takpe, mungkin ramai lagi yang tercari-cari tapi tak tau kat mana kan.

1.Korang hanya perlu pilih background di tab ALL MYSPACE LAYOUT & MORE.
2.Korang click je mana-mana gambar dan pilih.
3.Kalau nak save,click gambar dalam kotak2 tu-->right click kat gambar itu-->tekan View Background Image-->save as image.
4. Or, just amik je url gambar tu, upload dalam PhotoBucket .
Wah, macam la korang tak tau kan.Hihi. Dan kalau korang nak tahu macam mana nak masukkan background ke dalam blog, boleh scroll ke bawah lagi :)



Cara Nak Masukkan Background
Pengguna Template Designer
1. Buka Dashboard --> Design --> Template Designer --> Background

 

2. Korang click kotak yang bergambar tu, dan boleh la pilih background yang Blogger bagi. Kalau tak mahu, just tekan Upload Image dan Browse untuk pilih background yang korang mahu.


3. Lepas dah selesai pilih dan browser pon dah loading image korang, tekan Done dan korang boleh pilih Alignment untuk tetapkan kedudukan background tu, Tile dan Scroll with Page. Bagi aku, baik korang jangan tick Scroll With Page, baru la nampak cantik dan kemas. Kemudian save bila dah puas hati.


Pengguna Old Template
1. Pergi Dashboard --> Design --> Edit HTML
2. Tekan Ctrl+F untuk cari code di bawah. Selalunya code ni berada kat atas.
body {
  background: $background;
3. Tukarkan code background: $background; dengan
background: url("http://i696.photobucket.com/albums/vv323/naz89_blog/30gif.png") repeat;
4. Gantikan "http://i696.photobucket.com/albums/vv323/naz89_blog/30gif.png" dengan URL image yang korang nak. Kalau guna Photobucket, ambil Direct Link.
5. Preview. Kalau puas hati, tekan Save Template.
6. Cara nak upload gambar dalam Photobucket click SINI.
p/s ; So, hari2 aku nak tukar background belog!Yeah!





:c::h::e::r::r::y::b::a::m:

27 Flowers:

sizuka[Izzati] said... Reply Comment

fuhhhh.seronot kemaen nazirah:D

intanurulfateha said... Reply Comment

hehe mmg comel
sis nye tmplate, sis create sndiri lah syg :")
bckgrnd plak sis gugel jer
muahaha!

✿NAZIRAH✿ said... Reply Comment

hooo, pndai lah sis!jeles! ;)

kak ina mail said... Reply Comment

nazirah cutelah template ko.terima kasih bagi info yang berguna.senang akak pun nak godek template akak.

✿NAZIRAH✿ said... Reply Comment

sama2 kak..hihi :) saja bagitau, bia org tau..

hani syahida said... Reply Comment

err..lepas save gmbr nk wt apa?
(sory, blurrr..huhu)

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@hani syahida

lepas save gambar, boleh la buat bg blog..kalo hani pkai template designer, just upload macam biasa..bukak design--> background-->upload image.

kalo pkai template lama, ada kode die..

Nurhayani said... Reply Comment

urm. tak boleh pon save lam photobucket. camna ek? T.T

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@Nurhayani

yani upload tak dalam photobucket..yani gi save dulu image masuk pc, pastu upload dalm photobucket

hoyahadis said... Reply Comment

kalau buat background sendiri same ke caranye dik..(^__^)

Tecik Mama said... Reply Comment

thanks for entry dear ^___^ sangat berguna for me :)

NUNU said... Reply Comment

Akak ! thanx . Really appreciate tht . (;

||aLeaSaRa|| said... Reply Comment

perghhh sis mmg terbaekkkk!b4 this kite selalu guna template dr designer macam the cutest blog in the block,ipietoon,leelou dan byk lagi.mmg cantik tapi apa guna kalau lambat loading.tq 4 this tutorial.I LIKEEEE!!!

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@||aLeaSaRa||

kalo template mcm tu akak memg tak minat sgt sebb terhad sgt corak die kan..tu yg gagah cari gak..hehe.. same2 :)

BluR sEkeJap said... Reply Comment

waaaa..suke2..senang jer..thankss yaww. ^^

HanNy AfiQaH said... Reply Comment

camner erk nk buat anak panah tetikus berbentuk cam 2 untuk blog??

Aisyah said... Reply Comment

salam..
pening2.. knape sye buat bground jdik xcantik yer.. die jdik bnyak2 gambar.. huhuhu.. cmne nie ? tolong2...

NurulNaziha said... Reply Comment

macam mane nak letak komen mcm blog awk,mksdnye kat tepi tu letak friend kalau kawan yg balas, pastu letak tuan blog kalau awak yang balas, cmne nk buat ek?

Farah Nasuha said... Reply Comment

Thanks ! Tapi Kan , Macam Mana Sis Buat Header Tu ? "Miss Durian Runtuh" , Gmba Rabbit & Gerak2 Lgi Die Punya Telinga ..! Hope Sis Bole Berkonsi Idea :)

Asheeka said... Reply Comment

akak !!!! tolong saya kak :3 akak ada wechat tak atau ape2 yg bole dicontact nk minta tlg :3