Cara Buat Kartun Sendiri | Miss Durian Runtuh

Oct 30, 2010

Cara Buat Kartun Sendiri

Salam,
Nak buat avatar bertudung? Hahah, bila org dok heboh nak buat avatar bertudung, aku pon tumpang sekaki payung nak buat jugak, tak mau kalah gak kan.Hahah :p .
1. Pergi FaceYourManga @ Dtac One DIY dan buat la avatar korang.
2. Jangan buat rambut, buat botak je.Baru best pempuan botak.
3. Lepas dah siap, download la.Kalau buat kat FaceYourManga ni, kena tunggu la bila nak download.
4. Nak ambil tudung, pergi blog OBLIND. Pilih dan download la. Ada jugak tangan yang pegang bendera anti-I$raeL. Dah download tu, ucap Terima Kasih tau :)
5. Buka Photoshop, ikut arahan gambar di bawah.

Open untuk buka gambar Avatar korang

Tekan Place untuk amik gambar tudung untuk diletak di Avatar korang.

Adjust mana yang patut.


Kat Layer Tudung tu, tekan double click supaya keluar kotak untuk Color Overlay tudung, Stroke tudung dan macam2 la. Then Save.Kalau nak ubah-ubah lagi, save juga sebagai Photshop psd. So, nanti boleh buka dan edit la.

6.Lepas tu, buka PhotoScape untuk edit avatar korang. Jadi macam kat bawah. Ikut la kretif korang tu. Then Save.
Gambar-gambar bawah ni avatar memula aku buat tadi.



Ni avatar aku.Tapi suka yang pakai Rayban tu, macam cool je kan.Hahah :)
Credit to : :pandaGeli_chokilala: Terima Kasih LalaChoki. *saja ubah nama kan.hihi

13 Flowers:

Anonymous said... Reply Comment

wah..
comey..
nk try

aten eza said... Reply Comment

wahhh..comel la naz(tuju kat kartun tau):P hehe~~
nnt nk try la ;)

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@aten eza kartun je ke aten..tuan die comel tak..hahah...try2..

Jannah said... Reply Comment

nk download photoshop kat mne ek ?

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@Jannah

better awak google.sebab saya kawan yg bagi..

apitrawrr said... Reply Comment

Comel nye !! Pndai nye create avatar sendiri :)