Cara Letak Kalendar Berentri | The Nazirah Mktr

Jul 1, 2011

Cara Letak Kalendar Berentri

Assalamualaikum. Hai semua. Harini nak share cara untuk letak kalendar berentri dalam blog. Kalendar ni akan tunjuk hari-hari yang korang ada update blog. Wah, kan best, bile korang letak cursor kat tarikh-tarikh tu,akan keluar la tajuk entri korang. Best kan. :)

Okey, mula-mula bukak Design --> Page Element --> Add A Gadget --> HTML/Javascript.
Lepas tu korang paste kod di bawah ni dalam HTML/Jvascript itu. Senang kan.

<div id="blogCalendar"></div>
<script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
Calendar.base="suzuran89.blogspot.com";
Calendar.timeZone="+08:00";
Calendar.timeZoneCheck = true;
Calendar.drawTable();
</script>
<style>
</style>

Tukar url berwarna merah tu dengan url blog korang okey. Kemudian, save dan lihat hasilnya macam di bawah ni.


p/s : Tutorial untuk simpanan :)