Cara Nak Post HTML Code dalam Entri | The Nazirah Mktr

Jul 30, 2010

Cara Nak Post HTML Code dalam Entri

Salam.Korang mesti selalu cari atau baca tutorial kan.Korang pernah terfikir mahu buat tutorial sendiri walaupon itu adalah tutorial yg sudah byk?Korang pernah tak mencuba masukkan code HTML dalam entri seperti tutorial2 tersebut?Hihi.Okeh, hari ini saya mahu tunjuk bagaimana nak masukkan code HTML dalam entri.Kalau anda menulis code HTML yg sebenar di dalam entri, blogger tidak dapat compose entri anda dan akan error. So, anda perlu menukar code HTML itu atau encode.
< » ganti dengan &lt; > » ganti dengan &gt;
& » ganti dengan &amp;

Dengan meng'encode'kan code HTML ini, anda boleh la memasukkan code HTML ke dalam entri anda.Untuk memudahkan encode HTML code, anda boleh pergi ke link ini.
http://centricle.com/tools/html-entities/
Disini, anda hanya perlu tempekkan HTML code dan tekan button encode atau decode.
Contoh :
Ini contoh bagi HTML code yg sudah di'encode'.

Ini contoh bagi HTML code yg tidak di'encode'.So,terjadi error.
Okeh, anda faham?Hihi. Nak lebih info, sila baca blog Indonesian ini.

p/s: Yey,My Nemo UMT best! :)

8 Flowers:

LuVidA^^ said... Reply Comment

rajen nye kongsi ilmu... bagus nih! :)

lionteen said... Reply Comment

bgus2..

ckp sal nemo tu,adik lionteen gelak tgk laman web nemo tu..
die ckp mcm budak2 je laman web..
hehe
die jeles..

✿NAZIRAH✿ said... Reply Comment

time kasih luvida ;)
lionteen : tau takpe,cam budak2..agk nye org yg buat tuh suke bende animated grafik kot...hihi.. :)

tmukmkd said... Reply Comment

buka dalam html,
kurung code tu guna

< code > <- khas untuk tunjuk code tak pasti blogspot support ke tak
atau
< pre > <-- preformatted. lebih mudah guna ni.

✿NAZIRAH✿ said... Reply Comment

syafiq: terima kasih...aku cari google, jumpe yg tu je..yg code2 lain tak jumpe lak.. ;)

tmukmkd said... Reply Comment

aku pun kurang pasti blogspot leh guna atau tak haha