Gred = Kepandaian | The Nazirah Mktr

Jun 14, 2011

Gred = Kepandaian

Assalamualaikum. Hai, selamat malam semua. Sihat? Hari ini maybe hari last boleh pakai broadband, esok maybe bakal diterminate kan. Tak payah sembang lebih, kt sembang pasal statement di atas. Hari ini bersembang-sembang dengan seorang rakan sebaya. Pasal gred exam,tak kira la gred SPM ke, gred PMR ke, gred final exam ke. Kita ni di didik dari kecil, kalau dapat A, boleh dapat hadiah, kalau dapat A, baru boleh isi borang masuk sekolah asrama rancangan khas, kalau dapat A baru mak ayah boleh heboh satu kampung, anak aku dapat 5A UPSR. Kite telah di didik kalau dapat A , kau memg hebat la. Kalau time sekolah kau dapat straight As, kau memg jaguh kampung la. 

Tapi lain bila mana kau bersaing dalam kehidupan berkolej atau beruniversiti. Kalau kau dapat A+ , tapi kalau kau tak reti buat kerja bila mana kau nak bekerja satu hari nanti, kau akan di kira FAIL.Ya, mungkin FAIL itu orang akan cakap-cakap dalam 1 2 bulan, tapi kesan nya mungkin sampai bila-bila. Ingat la,kadang-kadang kalau kita terlampau seronok, yey,aku dapat A+ tak macam kau, dapat C- English in Occupation, tapi bila mana kau bekerja, nak bercakap english simple pon tergagap-gagap, baru la boss kau akan menilai, budak ni dapat A+ english, tapi nak sembang pon tak boleh. So,pada firasat saya, grades do not measure intelligence.

Memang kau anak bertuah kalau kau seorang yg genius dari kecik lagi, tak payah baca buku, boleh dapat 10A SPM, sentiasa bertuah dan dapat durian runtuh setiap kali kau belajar dan bekerja di mana-mana. Memang ada golongan bertuah macam tu.

Tapi kadang-kadang ada jugak manusia yang tak bertuah macam tu. Hargai setiap durian runtuh yang kau dapat, dan tunjuk kat semua orang yang kau memg wajar dapat A+ tu. Kadang-kadang aku pon FAIL sebab banyak yang aku tak tau, aku tak reti bercakap dengan orang, dan kadang-kadang kerja aku cuai.

Memang bonus kalau kau dapat A+ sebab itu rezeki kau, tapi lebih bermakna kalau A+ itu atas usaha kau sendiri.Aku pernah rasa kemanisan nya time amik result dulu. Ye, ada juga situasi di mana gred A+ itu memg menunjukkan kau memg bijak cemerlang gemilang dan terbilang JIKA A+ itu atas usaha kau.

p/s : Perlu sedar, ada lagi kerja tidak selesai :\ Wake up call babe.

12 Flowers:

aten eza said... Reply Comment

btul2....ak sangt setuju sbb ak pon bukannye golongan yang bertuah yang dpt grade tggi2...tp org sekeliling slalunye tgk grade aje...nk wat cmne...dah lumrah..

nabilah_2908 said... Reply Comment

yupp...betul tu...

org yg biasanya dpt gred baik...tk semestinya cekap bekerja...

sizuka[Izzati] said... Reply Comment

memang biasanya orang duk sibuk tengok gred je T___T

~amalina~ said... Reply Comment

setuju2!!! grade tak melambangkan segala-galanyaaaa...

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@Budak Botak

betul yg penting usaha.kalao malas, dapat la balasannye kan.

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@aten eza

takpe aten.yg penting usaha jangan malas..kalo tinggi gred pon takleh buat kerja,org cakap aten..huhuhu

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@nabilah_2908

betul3 ...contoh budak2 laki la kak.kawan2 saya, gred exam bese2 je, tpi dorang leh buat kerja.senang dpt kerja sebab company percaya dorang.

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@sizuka[Izzati]

dah macam adat org kt zati..nak buat cam mana. bile gagal je, mula la pening kepala bila sedara mara tnye..huhuhu

❤NazirahMoktar❤ said... Reply Comment

@~amalina~

ye melin.betul3..yg penting kt ada kelebihan lain yg boleh cover