Kenapa Saya Suka Blog? | The Nazirah Mktr

Sep 30, 2010

Kenapa Saya Suka Blog?

Salam,
Hari ni nak tulis sikit pasal blog. Sekarang kan terlalu banyak laman sosial macam Facebook,Tumblr,Formspring,Twitter dan mcam-macam lagi lah, dan kebanyakannya aku memang register sebagai user. Tapi dalam banyak-banyak tu, Blog adalah paling releven untuk aku. Even, kawan0kawan aku tak banyak yang ada blog, tapi aku tetap suka blog. Kalau laman sosial lain, kalau takde kawan ramai, aku memang tak aktif la. Macam Twitter, MySpace, Tumblr, Tagged, Bebo dan macam-macam lagi la. Yang betul-betul aktif pon Facebook & Formspring. Bagi hati aku, Blog la satu-satu tempat aku boleh tulis macam-macam tanpa risau ada orang kecik hati ngn aku, ye la, kawan2 pon dalam berapa org je yg bace blog aku kan. Dan blog la, aku boleh letak gambar aku secara berleluasa tanpa aku risau ada orang nak curik ke tak, berbanding letak gmbar di Facebook.* Yes, aku tau, tak sape pon nak curi gmbar aku kat Facebook.Hahah ;p. Dan antara sebab lain aku suka blog ialah :

1. Aku suka tengok gadis yg pandai bergaya, even dia bukan la supermodel yg masuk tv anatarabangsa tu kan.Aku suka tgk deme ni bergaya, bawa diri dgn gaya deme dan kdg2 rase teringin nak cube gaya deme tuh. Contoh, Shea, Milimilo,Fatin Liyana, Nurul,Irine Nadia, Iylia dan lain2. Bwah ni blog Shea Rasol!

2. Aku suka tengok/baca blog yang fun bila bukak. Kiranya bila kite bukak, kita tak bosan nak baca cerita dia. Walaupon aku jarang nak komen, tapi seriuous, aku memg selalu bukak hari-hari. Misalnya, blog Rara, Mieya, Ynn,Intan, Hudaluna, Zack. Bawah ni blog Intan!

3. Aku suka baca kisah hidup orang. Serious, tak kira cerita suka-duka, kisah cinta, kisah time belajar, time kerja, pasal anak, pasal suami, pasal hobi,ape2 la. Bagi aku hidup setiap org ade yg istemewa walaupon aku selalu pikir, 'kenapa la hidup aku tak macam diaorang', tapi in the end, aku tetap menghargai diri & hidup aku berdasarkan kisah-kisah mereka ini. Contoh nye, mcam Irine Nadia, Hanis Zalikha, Izdayani, Ynaa, Taca, Sizuka, Doreamon dan byk lagi! Bawah ni YnaaOhYnaa!

4. The best part is blog yg KREATIF! Aku kagum dengan org yg pandai melukis, serious, aku terpikir, cam mana die boleh reti melukis sampai org boleh suke walaupon die baru buat blog. Aku kagum. Dan bila aku baca lukisan deme nih, aku boleh tergelak sorang2 dan kadang2 boleh meruntun hati kecik aku. Macam Conteng-Conteng by Fadhli Hamdan & Zack Zukhairi. Kalau baca blog Zack, aku boleh tergelak sorang2 mengekek-ngekek cam langsuyor, sebab jalan cerita entri blog die sgt lawak. Kenapa ye aku tak boleh buat gitu. Opps, maybe aku bukan la manusia yg kreatif. Kalau baca blog conteng-conteng, aku terpk, cam mana die boleh lukis selawa itu dan jalan cerita die, memg best. Blog lain ialah Ayeem Ayam, dan byk lagi lah.Bwah ni Conteng-Conteng & ZackZukhairi.


5. Yes, saya peminat pink! dan blog yg kawaii!. Ye, naluri perempuan yg suke bende comel & cantik kan. Kalau blogwalking, byk blog kawaii dan comel yg aku jumpe, tpi selalunye aku singgah sekali je sebab tak simpan URL nye. Sayang je kan. ;(..Blog Ynn ni memg la selalu tukar2 bg dan header. Dan blog Rara, Mieya, Sis Nun, Intan, Oh Ninie dan byk9999 lagi! Yes, bila baca blog, kita akan berjumpa byk blog yg comel2 dan best dan colorful dan macam2 lagi perkara comel, sampai diri terasa jeles. Hahah.Kalau kat Facebook, layout pon takde kan. Kalo Tumblr, kite boleh jugak jumpe blog yg cute comel kawaii, tapi, emm, emm,emm,ntah!Hahah ;p

7. Aku suke blog sebab kite bebas buat ape saja kepada blog kite. Macam aku, aku jarang menulis, tapi aku selalu tukar header & bg & template. Aku suke buat bende tu sampai puas hati. Aku suke blog sebab aku boleh tulis panjang2. Aku suka blog sebab aku boleh jumpa org Melayu yg ramai! Aku suke blog sebab aku suke customize blog aku. Aku suke blog sebab aku boleh tgk fesyen org. Aku suke blog sebab aku boleh masuk kontest & menang yeay! Yes, walaupon kadang2 entri aku takde org komen, aku tak kisah, sebabnya aku pon jrg menunjukkan diri di blog org & kawan2 pon tak ramai ada blog. Tapi kalo org tak komen status aku kat Facebook, aku mesti rase, mane kawan2 aku. Hahah, *ceh,naz, padahal ko pon tak komen status kiteorg! Kiteorg merujuk kepada kawan-kawan saya.

Yeay, blog bertukar hitam legam!Love it!
Kadang-kadang terpikir, ada tak org yg suke blog aku mcam aku suke blog org. Sebab kalo aku dah suke 1 1 blog tu, mesti aku simpan URL dia or aku akan melawat blog dia tanpe jemu.

Graphics

8 Flowers:

syafiq.net said... Reply Comment

tapi jangan lupa tau :D
blog ni ditonton umum

✿NAZIRAH✿ said... Reply Comment

@syafiq.net ye, tau tau..tulis pon kene hati2 jugak..hihi..letak gmbar pon kene hati2 jugak

Gieyana said... Reply Comment

mmg unik blog2 yg adik suka tue...cantik n kreatif..:)

✿NAZIRAH✿ said... Reply Comment

@Gieyana haah, sume blog pon saya bace kak..;)

Miss D'ya said... Reply Comment

huhu..nice la blog dorang..dah la terkenal..nice info.. ;)

http://miss-dya.blogspot.com

hanannie said... Reply Comment

Salam and hello :) i am reader dari brunei and i really love to read someone's blog. Reading and share someone's life have inspired me a lot. I want to follow you, hope you will do the same.

Salam perkenalan dari brunei, nannie. Hope we will be friend :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@hanannie

walalikumussalam..IKR,me too,really love to read about people life..sometime they bring some advice on their story