Cara Untuk Unfollowing Blog | The Nazirah Mktr

Mar 10, 2012

Cara Untuk Unfollowing Blog

Assalamualaikum.Hamboi,awat nak unfollow orang pulak nih?Sebenarnya,kalau kita ada masa kan,kita suka baca blog orang lain dekat dashboard.Senang sikit kan.Tapi tapi kan,kita tengok banyak blog kat list blog di dashboard tu kebanyakanya tidak berupdate,latest update 1years ago,11 month ago,10 month ago,9 month ago.So adakah patut kita simpan lagi blog-blog berkenaan di dashboard? Bila kita buka blog-blog itu,ada yang sudah di remove dan ada juga yang masih hidup,tapi tidak berupdate.So,langkah penyelesaian adalah unfollowing supaya boleh follow blog baru pulak.

Bagi blog yang sudah diremove itu,tidak dapat la di unfollow melainkan hide saja dari dashboard.Tapi bagi blog yang masih hidup dan telah lama gila tak berupdate,kita akan unfollow saja.^__^ Suka pulak kan.So,kita akan ajar cara nak unfollow.Ada 3 jenis cara untuk unfollow bergantung kepada template blog itu.

Langkah pertama : Blog yang ada GFC (Google Friends Connect) Widget.
Apa GFC?Ala,kotak follower itu la GFC.Ikut step dalam gambar di bawah okay.








Faham?Heheh.Saya guna gambar je la.Senang sikit nak terang.

Langkah kedua : Navbar
Siapa yang letak navbar dalam blog dia?Saya letak,tapi sekarang dah tak nampak sebab ada top header itu =.=". Okey,kalau unfollow dari navbar paling senang.Selalu blog yang lama-lama ada letak,dan memang kebanyakan blog yang kita unfollow (sebab setahun dua tak berupdate) memang ada lagi navbar dalam blog dia.Senang sikit kan kerja.Ikut step dalam gambar di bawah.


Okey,siap kerja.Kalau blog yang ada Google Friend Connect dan navbar,better use navbar saja untuk unfollow.

Langkah ketiga : Button Follow [selalunya blog yang baru-baru tahun 2010/2011]
Button follow dan dashboard itu tak silap la,orang start pakai tahun 2010.Kiranya jimat tempat la,tak payah letak kotak follower,lepas tu orang tak suka letak navbar sebab tak lawa.Takpe-takpe,kita boleh jugak unfollow blog sebegitu.Ikut step dalam gambar di bawah.


Okey,siap.Kan senang kan.^___^

Okey,gambar ini semua daripada blog kita sendiri kecuali yang button follow & dashboard itu daripada blog orang lain.Tapi kita tak unfollow dia pon,just contoh sahaja.Kategori blog yang kita unfollow:
  1. Blog yang tak berupdate dalam tempoh 2 bulan hingga bertahun lamanya.Cewah,padahal blog sendiri pon update sebulan sekali.
  2. Blogshop.Dulu kemain suka follow blogshop,sekarang unfollow mana yang tak best.Tinggal yang best-best saja.
Kita tak saja-saja unfollow blog orang tau,mana yang kita check tak berupdate sampai setahun dua tahun tu memang kita unfollow (kalau masih hidup blog itu).Kalau blog itu dah diremove,terpaksa la hide saja dari dashboard. So,boleh la follow blog yang baru pulak. ^___^ Sapa tak nak orang unfollow blog dia,jangan la letak follow button,kotak follower & navbar tau.Heheheheheh.Kalau korang faham,saya tengah berkias nih.

Oh,actually,kalau blog orang itu tak letak follow button & kotak follower,dan korang nak follow blog dia,korang boleh jugak follow ikut navbar (kalau dia letak la).

28 Flowers:

nabilah_2908 said... Reply Comment

mcm tu je..??

jenuh akak mencari cara macam mana nak unfollow satu2 blog..huhu..

tak bape gemar blog yg berunsurkan politik...dulu blog personal..tiba2 bertukar jd blog politik.. :)

thnks atas perkongsian ni..nk cuba try..hehe.. (^_^)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@nabilah_2908

haah kak mcm tu je kalo nak unfollow satu-satu..kalo nak follow sekali byk xtau mcm mana,sebab manage blog kat dashboard tu ada je masalahnya...so,kena la unfollow satu-satu..

yeah,sama la,,saya pon mana yg blog politik tu,saya unfollow jgk..

sama2 kak ^___^

izan mama mia said... Reply Comment

Assalamualaikum....,
tak berapa suka nak unfolow blog tapi kalau dah berbulan tak ber update...apa kisahnyer...hehehhe..tq share....

Ninie said... Reply Comment

alamak lepas ni kena sll update blog. tkut naz unfollow blog ninie. huhu.. btw klu letak follow button mcm tumblr tu lg sng nak unfollow compared dgn GFC tu. klu intenet slow, kena refresh byk kali br blh unfollow. isshhh

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@izan mama mia

waalaikumussalam..saya pon bukan suka nak unfollow ..hihikk.tpi mana yg sampai setahun pon xberupdate,memg kt unfollow la,bek follow blog lain.. :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@Ninie

yes,memg betul..kalo unfollow/follow guna follow button tu lagi senang,navbar pon sama..

eh,kt tak unfollow ninie pon la..jgn risau..mane yg kt selalu singgah2 tu memg kt tak unfollow..kt unfollow yg bertahun tak update tu..hihi

cIk cUmIe said... Reply Comment

tapi mcm mana kalau blog tu dah not found or open tu invited readers je. tapi dkt dashboard kite still ada.

Mahaney A. said... Reply Comment

ada tak cara sng nak tau org tu dah follow kita balik atau x? sbb klu nak tengok kat followers list tu, halamak, alamat tak siap lah aku smpi 117 tahun. hehe :D

feat3 said... Reply Comment

assalamualaikum. Nak mintak tolong sket, macam mne nak unfollow utk blog nih...puas dah cuba..tpi still x dapat gak...syukran (^^)

http://penpatah.blogspot.com/

Misz Nisa Dalia said... Reply Comment

thank you sangat2 sbb bg info yg sangat berguna utk remove org dr blog... :)

BaiYah said... Reply Comment

thank for sharing...
baru tahu nak unfollow cmne..
hihi..
anyway,,done follow awak

nadhirah jasni said... Reply Comment

nice sharing=) btw, i'm a new blogger yg masih bertatih. feel free to follow me at http://gateito.blogspot.com =)

Anonymous said... Reply Comment

thanks sangat99 ! hehe! at last , boleh jugak unfollow.. tutor nie sangat bermanfaat ~ peaceeeee :)

Leni Fitria said... Reply Comment

thank you....
glad to remove yg dah muak tengok tu....

Anonymous said... Reply Comment

Hee ^^ dah lama cari benda ni !! Terima Kasih bebanyak ..

Faridzuan said... Reply Comment

Terima kasih kak! Oleh sebab limit follow saya dah sampai, jadi saya kena unfollow blog2 yang tak aktif. :3

mushroom farah said... Reply Comment

waa...sangat-sangat mmbantu..
terima kasih ye...=)

夜紫薰 said... Reply Comment

sangat bagus kamu punya tutorial ^^ terima kasih ^^

cikji said... Reply Comment

salam,camne ek nk follow blog yg ketiga2 benda tu semua takde kt blog dia, dia hide gamaknya.jenuh dah duk cari,hukhuk

boring giler, bila bukak dashboard yg dia jerrr entry. entry psl informasi yg takde selera nak baca,

fatinaziz said... Reply Comment

thanks dear bgtahu mcm mana nk unfollow. btw i dh follow your blog. follow me back ;) fatinpunyadiari.blogspot.com

fatinaziz said... Reply Comment

btw mcm mana ya, kita ada satu blog then dkt bwh tu kan *dkt dashboard* dia boleh tambah lg satu blog kita. means satu email yg sama tp ada dua blog. sy rasa mcm dh tkguna blog kedua tu. mcm mana nk delete ?

Anonymous said... Reply Comment

Macam mana nak unfollow blog tu kalau dorang tak letak butang follow utuk kedua-duanya ?

Akak Adek said... Reply Comment

as salam, tqsm...dah berjaya buat.. =D ... unfollow blog sendiri...

budak baru belajar..jemput singgah blog.. sy follow awk ok ...! ^__^

ain ruslee said... Reply Comment

tq sharing :) nak delete yg berkurun tak update . kehkehh

~Cousin Forever~ said... Reply Comment

Saya share ya, berserta kredit. ;)