Kidal a.k.a Left-handed | The Nazirah Mktr

Feb 9, 2012

Kidal a.k.a Left-handed

Assalamualaikum semua orang.Sihat ke?Sapa sini tangan kidal,angkat tangan kiri sekarang.Heheh.Aku seorang yang kidal atau left-handed person atau lefty.Kalau orang tangan kidal,mesti orang pelik:2:,mesti dalam fikiran korang banyak persoalan:120: dan pertanyaan:120: kan. Contohnya "eh,kau kidal eh","eh,kamu ni kidal ke?","makan guna tangan apa?" dan macam-macam lagi.Tak kira tua muda mesti akan tertanya jugak soalan-soalan ni jikalau ternampak sapa-sapa tangan kidal.Aku pon pernah jugak kena tanya dan kadang-kadang aku sendiri pon tanya kat orang kidal lain soalan tu.Kiranya memang minded orang-orang ni kalau kidal adalah sesuatu yang "pelik":face6: atau lain dari yang lain kan.


Tapi,tapi kan kan,walaupun aku kidal,aku makan guna tangan kanan okeyh sebabnya mak abah aku ajar dari kecik makan pakai tangan kanan.
Kegunaan tangan kidal/kiri aku:
Menulis,aktiviti dalam jamban,sangkut beg kat bahu kiri,pegang cawan/gelas untuk minum,pegang gitar,penyapu,garfu dan lain-lain barang keperluan/aktiviti.
Kegunaan tangan kanan aku:
Makan,pegang sudu untuk makan,pegang mouse & seterika.
Kerjasama kiri & kanan:
SMS,kerja-kerja untuk menjalani hidup.
Kidal ni paling ketara orang tengok bab makan,basuh uk-uk dan menulis:u:.Tapi macam kawan aku cakap,orang kidal ni kena la bahagikan tangan kanan dan kiri.Kalau kau makan guna tangan kiri,basuh uk-uk guna tangan kanan.Kalau kau makan guna tangan kanan takpe,takde hal.Dulu waktu kecik aku suka makan dengan sudu guna tangan kiri.Tapi bila dah semakin besar,rasa malu sangat-sangat guna sudu tangan kiri bila makan kat kedai.So,aku belajar la pegang sudu tangan kanan,garfu tangan kiri.Hasilnya berjaya!:face46:


Problem tangan kidal :
:86:Bila masa nak menulis,nanti tangan hitam kena habuk pensil/pen sebab kita kan menulis dari kiri ke kanan.
:86:Dalam bilik kuliah,ada kerusi sekali meja kecik untuk menulis tu sebelah kanan.Lengoh tau tangan aku!
:86:Bila ramai-ramai menulis satu meja,aku jadi susah sebab kawan sebelah menulis tangan kanan -,-
:86:Highlighter,kalau nak guna,kena highlight dari kanan ke kiri,pelik x.
:86:Kena pakai jam tangan kanan sebabnya kalau nak menulis,tangan tertindih jam,sakit >.<
Info Tangan Kidal :
:73:Hari Kidal Sedunia pada 13 Ogos. (serius baru tahu!)
:34:Ramai lelaki kidal berbanding perempuan
:73:Orang kidal mempunyai purata hayat 9 tahun lebih lama dari orang biasa (kalau panjang umur).Tapi aku ada baca yang orang tangan kidal pendek umur 9 tahun.Tak tau yang mana betul.
:34:Hampir 5% orang kidal yang maut seluruh dunia disebabkan menggunakan peralatan yang dicipta untuk mereka yang tangan kanan contoh macam mesin kat kilang
:73:Sekitar 15-20% penduduk dunia adalah kidal
:34:Orang kidal menggunakan otak sebelah kanan yang cenderung kepada seni dan kreativiti. (Tapi aku xkreatif pon)
More Info

Dan disebabkan kebanyakan barang pon untuk orang tangan kanan,kami-kami yang tangan kiri ni kena jugak la biasakan pakai tangan kanan,macam iron & mouse,pernah korang jumpa mouse untuk org kidal?

Tapi seronok jugak kidal,sebab 2 2 tangan pon boleh buat kerja serentak lain dari yang lain :face19:.Untuk mengakhiri entri ini,saya letakkan satu komik rage.

Sumber : Tumblr, BilliyInfo,LyssaSecret

Entri di taip 4 bulan yang lepas.So,bukan fresh,ni entri basi.

41 Flowers:

Ninie said... Reply Comment

ohh br tau owner blog ni kidal. hehe.. tp ninie suka pakai jam kat tgn kanan. padahal bknnya kidal.

Lo Lol said... Reply Comment

Kdg2 penah guna tgn kiri jugak kalau tgn kanan lenguh..haha.. tp bukan kidal pun..

Princess Feyqa said... Reply Comment

fyqa blh tulis gune due2 tgn tp kiri kurg kemas sbb mse skola rndh pkai tgn kiri tulis hehe

ParkAir said... Reply Comment

Baru tahu banyak jgk masalah kalau guna tangan kiri. Dulu rasanya ada 1 kedai dia jual barang khas untuk orang2 kidal je..

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@Ninie
hahah..kite kidal.ala jam tu diri sendiri..org lain,lain la kan.hehe

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@sizuka[Izzati]

yeke ?hehe..rasa sama je dgn org lain.kdg2 tak terasa pon kidal :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@ParkAir

ala,bukan sepanjang masa pon problem.hehe..tgk keadaan jgk..serius??kt tak penah jumpe kedai mcm tu ..kalo ada mesti best :)

iedchan said... Reply Comment

anggapan sy..org kidal mesti terer math..heheh

Mr. Doctor said... Reply Comment

Wah.. panjang umur.. nak jugak!!

nabilah_2908 said... Reply Comment

adik akak Si DD tu pun kidal gak...

masa kecik mmg dia makan guna tangan kiri, bila selalu betulkan dia...dia dah boleh dah guna tangan kanan.

sekarang ni...dia boleh guna dua2 tangan..perasan masa dia main badminton...nampak dia tak kekok...

cuma bab menulis je tak boleh menulis guna tangan kanan... :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@iedchan

yeke..hehe..ala,rasanye sama je..math tu ada org pndai ada org biasa2 je..

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@Mr. Doctor

MD,kite tak tau la betul ke tak..sbb ada info kate pendek umo.hehe..papepon itu kerja Allah kan. :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@nabilah_2908

yeke kak.hehe..saya memg dari kecik mkn guna tgn kanan..kalo main badminton memg takleh kanan..kene kiri gak,menulis pon sama :)

PinQib said... Reply Comment

this is so true.. dalam family sy, adik bro saya yang kidal.. memang kreytip le.. asyik melukis je memanjang.. dok wat hw pon mlukis.. errrrr

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@PinQib
hahah..tu la kreatif ni byk bidang nye..ada org kreatif design,melukis,main alat musik..hehe..saya nih,xtau kreatip ape ntah..melukis xreti..main alat muzik pon..tpi semua tu kena jgk belajar kan.. :)

Hanih Borhan said... Reply Comment

Unik orang2 kidal ni...

Adik saya ada sorang kidal, yg peliknya, menulis pakai tangan kiri, menggunting pakai tangan kanan, haha...

Pernah t'fikir tak macammana kalau Doktor Gigi kidal? :)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@Hanih Borhan

heheh..menggunting ehh..kt pon rasa pelik kalu pegang gunting tgn kanan..doktor gigi kidal??ehh,seriau kot kalu org lain tgk..tpi bgi kt okay je.heheh..tpi kan,kalau kite pegang pisau tgn kiri,potg bawang ke ape ke,mesti kakak2 kt seriau sebab dorg nmpak pelik kot,mcm bahaya je org kidal pegang pisau.hehe

Butik fiQ'Ra said... Reply Comment

swetttttt tgk org bertgn kidal..hehe, comel je..

anyway kan dear, inner bawal tu, sama je macam tudung bawal 4 segi tu.. cuma saiz je kecil..hehe, cara pakai pun, sama mcm tudung bawal biasa.. kena pin..

mas suka gak pakai, sebab ikut bntuk muka.. biasa pakai dgn shawl ;) sooooo nicee.. hik3 ;)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@Butik fiQ'Ra

tu la,tengok cara lipatan inner tu mcm tudung bwl biasa je kan..tu yg tnye..sebab harga pon murah..okay2..nnti kalo kt nak kt contact2 mas okay..thanks :)

Kak Fenny Fennylixious said... Reply Comment

dik oi, kidal ke kinan ke, makan mmgla gune tgn kanan, berak cebok gune tgn kiri. ape ni woi hahahhahaaha

untung lefthanded sbb diorg ni biasanya unik dan ada keistimewaan sendiri. ini bukan tipu, saintifik punya fakta

tapi nyawa by average pendek 7/8 tahun berbanding kami :P

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@Kak Fenny Fennylixious

alohh kak fenny...sy memg la mkn tgn kanan cebok tgn kiri..tapi kak fenny,kawan kite cakap memg ada org tgn kidal mkn guna tgn kiri..maybe die tak diasuh secara betul dri kecik..huhu..tak tau pulak kalau kwn saya menipu sy..kihkih..

kan kan,pendek kan..konfius la sy gini..

psst,kak fenny cun,jeles!!hehehe

Athirah Zain said... Reply Comment

jeles ngn org kidal, dorang blh study sambil makan...huhu

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@Athirah Zain

hahahah..dulu2 selalu gak buat gitu..kdg2 menulis smbil mkn..tpi xelok waktu mkn buat bnde lain.kihkih

YOUsoF said... Reply Comment

Entri ni tak cukup basi sebab ada info yang bersisi.. hehe



Kanankah kidalkah, dua² ada kurang ada lebih yang DIA cipta.. ;)

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... Reply Comment

@YOUsoF

yes betul..sebab tu semua berpasang.. :) kalo kuat sebelah kiri,sebelah kanan boleh rehat2 kejap..hihi

Style Me Up said... Reply Comment

saya tangan bukan kidal. tapi pernah jugak try guna tangan kiri kalau tulis. tapikan, memang sememangnye tulisan akan jadi sangat le buruk kalau guna tangan kiri.

Ginger said... Reply Comment

nice post^^ suka baca :)

Nur Adila said... Reply Comment

Kita Sama lah Kak . Saya pun Kidal :)