Cara Buat Archive Scrollbox | The Nazirah Mktr

Jan 7, 2012

Cara Buat Archive Scrollbox

Assalamualaikum,harini nak ajar juga cara nak buat archive dalam scrollbox ke berscrollbar ke tak tau nak tulis macam mana.Heheh.Korang tau kan,kalau blog korang dah bertahun lamanya dah tentu archive korang dah sendat,lepas tu siapa yang update setiap hari 30hari sebulan 365hari setahun perlulah letak archive dalam scrollbox supaya lebih kemas.Kita suka letak archive sebab senang diri sendiri nak cari balik entri lama.Hahah,bukan buat untuk pengunjung blog,tapi buat untuk diri sendiri.

Kepentingan archive ialah pengunjung boleh tengok balik entri lama-lama dengan senang ikut hari bulan tahun selain menggunakan label.Selalu yang letak archive ini adalah blogger-blogger lama,blogger-blogger baru jarang letak sebabkan nak bagi blog dorang cantik dan tak penuh sidebar kan kan.Akak tau dik oii.Setiap kali akak pergi blog korang,jenuh nak klik older post setiap kali nak baca entri lama.Jenuh akak,so,akak tak jenguk dah blog korang.Heheh.Kejam tak?Oh,tak letak archive?Letak label or linkwithin pun boleh supaya entri lama korang tak membazir.

1. Dashboard - Design - Edit HTML - Tick Expand Widget Templates
2. CTRL+F untuk cari <div id='ArchiveList'>
3. Bila dah jumpa,korang akan jumpa kod <div class='widget-content'> di atas <div id='ArchiveList'> kan.
4.Gantikan <div class='widget-content'> dengan kod ini : <div class='widget-content' style='overflow:auto; height:180px'>
Contoh :
Kod Asal
<div class='widget-content'>
<div id='ArchiveList'>
Kod Selepas Diubah
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:180px'>
<div id='ArchiveList'>
5.Gantikan 180px itu dengan tinggi yang korang nak.Macam blog ini,saya guna 180px je,tak mau tinggi sangat.
6.Preview dan Save.

Credit goes to Adik Lyssa Vavavoom.Hehe.

4 Flowers:

.::: Princess MOMOY :::. said... Reply Comment

dah dapat buat
nnt dear datang jengok blog momoy yer
baru je 2 minggu ada blog nih

KHai said... Reply Comment

Dah cuba dan memang berkesan... Thanks coz bagi info yang menarik ini... :)

Entri Terkini :
Panduan Lengkap Tips Cara Penjagaan Kucing Yang Berkesan

Nur Amalina said... Reply Comment

Saya Copy Code Tau,Nk Buat Dkt Archive Blog..Terima Kasih

aszeri ramli said... Reply Comment

hai saya nak tanya,,,.. arahan yg pertama: Dashboard - Design - Edit HTML - Tick Expand Widget Templates

knape saya tak jumpa "tick expand widget tempalates" ???

tq. :)