Abah Demam Denggi | The Nazirah Mktr

Jun 13, 2010

Abah Demam Denggi

Salam.Sekarang Nazirah sudah pulang ke rumah!!!Happy sgt sebab sudah 3bulan lebih tak balik Ipoh.Tapi balik2 je Ipoh, abah kite demam.Hampir seminggu, dan pernah masuk hospital selama 5 jam.Tapi doktor suruh balik, tapi demam tak jugak kebah. So, hari Selasa baru ni, abah pergi balik hospital dan disahkan demam denggi.Masuk hari ni, sudah 6 hari dok hospital. 3 hari wad ICU, 3 hari wad biasa. Ditambah pulak dengan darah tinggi & kencing manis.Kalo tgk abah, rase sebak hati, sebab abah pon umur 64 tahun.Cepat penat & sakit2 badan angkare nyamuk. Tapi semalam tengok abah, Alhamdullillah, suara pon dah kuat & lalu makan. Berat badan abah pon turun 7kg, jeles I. Rase geram sangat dengan sekor nyamuk, abis satu kampung. Sekarang jiran sebelah rumah pon masuk hospital,demam denggi. Dan kami di beritahu oleh Pegawai Kesihatan, 4 5 org Batu 5 disahkan kene demam denggi. Sekarang rase geram dok rumah, sebab banyak nyamuk!!

Antara punca-punca demam denggi ini ialah ;
-longkang-longkang di sekitar taman yang dipenuhi sampah, timbunan tanah dan rumput-rumput yang telah tumbuh. Ini menyebabkan ada air yang bertakung dan boleh menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes. Memang kawan perumahan kami ni longkang tak jalan pon.
-Sikap pengotor segelintir penduduk yang mengabaikan aspek kebersihan, termasuk membiarkan air bertakung sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes. Ni pulak kes rumah terbiar sebelah rumah kami. Takde org duduk, so, memg hutan habis la.
p/s: Korang jaga la rumah korang.

4 Flowers:

'AQILAH said... Reply Comment

semoga abah awak cepat sembuh :)

sizukaDeboss said... Reply Comment

semoga abah awak cepat sihat.kwn kite ade penah jd suspek denggi gak.sian tiap2 kali jmpe doktor kne amek darah.sabar ye:)

~amalina~ said... Reply Comment

masuk ICU jugakk???bahaya tuu...
sekarang dah fully sembuh ke blom g??