May 2009 | Miss Durian Runtuh

May 31, 2009

Cenderamata Kepada Korang yg Special

.
.
.

Award di atas dibuat atas dasar ingin keseronokan berblog dgn blogger2 yg lain..Disamping memberi Cenderamata kepada blogger2 yg ade singgah,berchat di Cbox kite,memberi komen,membace karya2 keramat kite & macam2 lagi lar..Selain itu,kite juga membuat Award ini kerana menengok blogger2 lain turut mencipta Award mereka sendiri untuk di beri kepada kawan2 blogger mereka..Award ini adalah award kite yg ke-2..Award yg pertama pernah diberi kepada Cik Deloo,Cik Ayu & En.Syafiq..So,kepade blogger2 yg datang ke Blog Miss Durian Runtuh,--Sile2kan la Mengkopi & Menempek Award-- di blog korang yg *LAWA* tuh..kihkih

May 30, 2009

002 Tag Dari CaPiQa Part 2


**MULE**
1.Anda rasa anda hot?
-A'ah,panas ler kat rumah kite skrg..
2.Upload foto kegemaran anda..

3.Mengapa anda suka foto ini?
-Nampk tembam..ceh,memg tembam pon..huhu
4.Bila kali terakhir anda makan piza?
-Jumaat lepas,makcik beli 2 plate tu--tuna & ape ntah..n__~
5.Lagu terakhir yg anda dengar?
-Syurga Di Telapak Kaki Ibu--Aishah--lagu kat blog ini..hihi
6.Apa yg anda buat selain menyelesaikan tag ini?
-BerYM & mengkopi tag dari blog CaPiQa..hihi
7. Selain dari nama sendiri, anda suka dipanggil dengan nama apa?
-Lah,*****,hihi..
8.Tag lagi 6 orang
-Kakak
-Deloo
-Fafa
-Kak Sofia
-Along79
-TokeiKedai..hihi..
9.Sape no 1 bagi anda?
-Satu2nye Kakak kite..n__~
10.Orang no 3 ade hubungan dgn sape?
-Hah,idak ler teman tau..
11.Kata sesuatu berkenaan dgn no 5.
-Pemantun-
12.No 4..
-Kakak senior ku yg suda hbis study..tunggu Grad jer..
13.Siape org no 2?
-ohho,kawan ku yg 'giler',yg comel,yg3..kihkih
14.Bagi pesanan kepada org no 6..
-Kepada abg senior ku--TokeiKedai a.k.a Arip--thanks 4 coming to my blog..cewahh,speaking pulak dah..

**TAMAT SUDA**

Terime Kasih kepada CaPiQa kerane mengtagged kite..Waah,hoyeh2~~
Tag kali ini tidak disuruh buat kepada senarai name di atas..Kalo nak buat..kite MENGALU2KAN..n__~

Award Ke-4 & Ke-5



Award lagi..kihkihkih..Ni la award2 yg kite sengaje amik dari blog From Ipoh with Luv & blog USTAZKODIMERO...hihi..Terime Kasih kepada mereka sebab bagi award ni...Nazirah memg Suke Award walopon sebenarnye mintak sendiri tanpe malu..kihkih..n___~

~Kain Dari KL from Kakak~

Tadaa!!..hihi..cube teka kain sape kat ats ni?..tiitt..Lambat..Ni kain kite ler..Kakak kite belikan mase die pegi KL hari Khamis hari tuh..Die ade exam untk naik gaji..Ni lar hasilnye setelah berpenat lelah,sakit kaki beliau bershopping di KL..Terime Kasih kepada Kakak ku--Nurul Uyun--..Semoga beliau beli lagi barang untk kite..Kite Suke Hadiah..hihi
P/S: ai,byk ler baju kurung ku..hihi

May 28, 2009

001 Tag Dari CaPiQa

Disebabkan tidak pernah di'tag',tibe2 hati berdebar2..kihkih..
**MULE!!**
1.Ape perasaan anda sekarang?
Gembire..why?sile membace entri di bawah..kihkih
2.Saya nak makan?
Cococrunch yg dibeli tadi..
3.Saya tak suka?
Belajar bwk moto..yenadei,porah!!
4.Impian saya?
Dapat result yg bgus dalam setiap exam..ceh..
5.Haiwan yg saya tak suka?
Ular tedung,ular sawa,ular getah,blablabla..
6.Saya harapkan?
Ramai yg follow saye..huhu..
7.Jika boleh putarkan mase?
Masa bersame emak tercinta..huhu..
8.Saya pada 10 tahun akan datang?
Ibu kepada 5 org anak..kihkih
9.Handphone saya adalah sebuah?
Peti surat peribadi..n__~
10.Saya pernah bercinta sebanyak?
2kali dgn laki,20tahun dgn family..cewaah..
11.Saya suke pada?
Pakwe aku lar..kihkih..
12.Kawan2 saya?
Giler2 belake,same macam saye jugk..
13.Pernah dikhianati?
Pernah,konduktor bus Kampar tak mau turunkan kite & kawan coz naik slah bus..huhu..pahape..
14.Ape yg anda hendak lakukan terhadap org yg mengkhianati anda?
Buat2 baik ngn die,bia die belanja kite macam2,pastu tinggalkan die..huahuahua..kejam2!!Tak2,kite maafkan die..
15.Senaraikan 8 org untuk di'tag'..
--kite tak pakse tau..ni tak tau nak taruh name sape..hihi--
**TAMAT SUDA**

..:Hadiah Dari Abg:..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Hari ni gembire..Kite mendapat hadiah Bear pakai skirt & novel Ayat-Ayat Cinta dari abg special kite..Aiyaiyai..Tibe2 hati menari2,badan berpoco-poco..Hihihi..Mule2 kite yg nak bgi beliau hadiah yg di beli di Cameron Highland--Bantal Strawberi--..Tgk2 kite pon mendapat hadiah..n__~..Malam ni penuh ler katil ku,tibe2 rase nak tido..Nazirah memg gedik bab2 tido nih~~.Ape2pon,Terime Kasih Sayang kepada Abgku--En. Mohd Nazri Bin Ahmad Shuhaimy..Semoga beliau hidup gembire sentiase..Jeng3...Tgk ler bear+skirt tu,macam2 aksi kan..kihkihkih..Nak taruh name ape ye??..Pk sejenak..
P/S:Tolong jgn nak curi bear+skirt itu..Tgk jer..kahkahkah..

..:Baju Kambing Biri2 Ku:..

Dalam pukul 10am tdi, kite & abah & makcik pegi Jusco Ipoh..Abah nak redeem baucer Jcard untuk hadiah hari jadi..Walopon belum bukak,kami tetp tunggu..kihkih..Then,jalan2,naik atas turun bawah..Then,kite pon ape lagi,pegi site pakaian ladies secare solo..Hari tuh,waktu dulu2 ade usya 1 baju ni,kaler hitam+gambar kambing biri2..mbek3!!..Comel+Murah..Tgk2 ade lagi baju tuh..ade lagi 4 helai..kihkihkih..Ape lagi,trus ber'sms' makcik..'Lah kat tempt baju,nak beli baju,nak duit'...Dgn tak malu nye..huhu..Tgk makcik tak balas pon sms,ai,tak mau bagi ker?..huhu..Pastu pegi lar mencari abah & makcik,nak beli baju punye pasal katekan...Dapat pon duit RM**..Hoyeh2!!...Dan ini lar hasil nye dari bershopping yg dalm tempoh sejam setengh tu..
n__~
n__n
~__n
Terime Kasih kepade incik abah yg membagi duit..Kite suke duit..kihkihkih..
p/s:Sape2 penah nampk baju nih,buat2 lupe jer tau..kihkih

~Dapat Award~

Semalam Misz Nurul a.k.a Missxoxo telah membagi award coz kite adelah antara followers beliau yg ke 200..kahkahkah,dapt award yg ganas vs kawaii..Ape2pon,terime kasih ye Missxoxo..kahkahkah..

May 27, 2009

(Siri Memori) Meniage Yin Hoo

YIN HOO SDN.BHD
ID:31400858

Pernah tak korg tgk katalog macam ni waktu sekolah dlu?Selalunye budak2 Cine yg jual brg2 dlm katalog ni..Tapi,kalo nak tau,kite pon penah jual brg2 dlm katalog ni..Ni sume sebab kwan kite,budak Cine lar,Low Pei Chze,die mensuruh kite ganti die menjual bende alah ni..Kite memg teruje jugk,sebab sebelum tuh penah jual kad nama,dan memg laku jugk ler..Tau2 jer la,budak2 sekolah,perempuan,brg2 comel memg suke kan,tambah murah2 jer..Padahal boleh je beli kat kedai,tpi nak jugk beli dlm katalog yg brgnye akan dapt dlm tempoh bape minggu..Kite ligat meniage bende ni pon sebab kakak kite yg tolong membeli 'Money Order' nye..Mak sedare kite pon cakap lebih kurg gini..'Die kalo boleh jual bende2 ni,nanti da keje takde lar die segan nak jual katalog Avon pulak'...hihi..macam lawak pulak..Penah jugk pakcik pejabat pos tnye akak,'adik kamu sekolah Cine ker?'..hihi..Kite jual ni dalm 2 thun jugk ler..Bile da masuk asrama,terkubur jugk ler perniagaan..Tpi katalog dtg jugk ke rumah tiap bulan..Untung?dapt lar brg2 free..Hihihi..Just suke2..

Dulu ade borang dlm Bahasa Melayu & Bahasa Cine,la ni borang Bahasa Cine jer ade..
Barang2 die memg comel2--ade keychain,baju2,beg2,getah rambut,hair klip,cincin,gelang,rantai,blablabla---

May 26, 2009

~Semoga~

+Semoga hari yg akan datang lebih baik dari hari ini+
+Semoga gembira ini menjadi Nadi untuk aku terus hidup+
+Semoga aku dapat membuat pilihan untuk hari akan datang+

May 25, 2009

Cameron Highland Part 2

+Cameron Highland Yg Cantik+


+Ladang Teh+
+Campur2+
+Abah & Makcik+
+Kedai Jual Barang Comel+
+Aiskrim Strawberi+

+Bharat Tea+


+Pokok Bunge+


+Letak Kat Handphone+


+Bunge Ros+


+Bantal Comel+


+Beg Duit+

Cameron Highland Part 1

Waah,tdi selepas Abah mengservis kete,dalm pukul 11.30pgi,kami.Abah,Makcik,Kite--,telah pergi juge ke Cameron Highland..Waah,walopon perjalanan dari Rumah-Cameron lebih kurang + - 1 jam setengah mengikut Simpang Pulai,tpi sgt memeningkan kepala..Mane tak nye,jalan macam ular tedung..Aish,kalo tak sebabkan kite ni kaki jalan,tak mau lagi pegi..Hihi..Sampe Brinchang dalm pukul 1 suku..Mule2 pegi singgah kedai2 jual macam2(tak tau mane).Tangkap gambar,beli pillow & keychain.Pastuh pegi Strawberry Farm,ade ladang strawberry kat situ,tpi tak boleh petik (~_n)..pahape lar..hihi..kami makan strawberry icecream yg cedap9 kat situ & abah membeli Home Made Strawberry Jem 2 botol yg memg takde bahan campuran..Then,kami pegi lunch & TIBE2 HUJAN TURUN SELEBAT2NYE,ala,cam mane nak jalan2...Tapi,nasib baik pastu hnye rintik2 saje..Lagi kami pegi Tanah Rata,jalan2 lagi beli bunge ros & jagung bertongkol2..Waah,sudah byk kedai kat sini.Yang best nye,byk giler lar kedai jual bende2 comel---Strawberry pillow,Patung2,Keychain2---yg hargenye sgt lar murah!!!Lepas tuh,kami pegi Bharat Tea Farm---minum2 teh,tgkap2 gambar kat ladang teh---.Aii,kalo dah kawin nak honeymoon kat Cameron lah..kihkihkih--Nazirah suda gatal nak menikah--Dalam pukul 5.30,kami berangkat pulang..Kite tido jer,nak hilangkan pening ikut jalan cam ular tedung tuh & lastly,selamat sampai ke rumah ku~Habis Cite Ku!!Nanti kite taruh gambar tau..p/s:nak pegi lagi,nak pegi lagi,nak pegi lagi!

May 24, 2009

Teringin

Alamak,teringin ler nak layout baru,page baru tuk blog durian ku ini..
Nak yg kaler putih..
Tak mau ade kotak2 kalo letak gambar..
Huhuhu,tapi da taruh byk bende kat page yg ni..
Alahai,rasenyer kalo tgh bersemangt nanti,akan ku tukar jugk page template ini..
Kihkihkih,asik tukar je Nazirah ni..
Tabiat jemu memg payah nak dikikis..
Whatever lah,asalkan berjalan blog durian ku ini kan..
Barrinha MaynaBaby

~Ting3~


Tadi makcik bertnye kite,Lah ade kamera kan?
Kite jawab ler,ade..Nape nyer?
Makcik bagitau yg esok(Isnin),incik abah nak bawak pegi Cameron Highland..
Waah,sudah terbayang bunge2,ladang teh,aiskrim strawberi yg cedap!!
Waah,mau2 pegi!!
Disebabkan kamera berada dgn kakak ku,kite pon meminta kakak membawa kamera kepda kite sebelum die pegi keje pagi esok..Tak kire,nak jugk!!hihi..
Semoga betul lar pegi nye pon..InsyaAllah..kite hanye merancang kan..
Ape2 pon,mesti Best+Gembira+Sejuk2 Panas kalo betul dapt pegi..
Ting3...hihi..muke bersinar2 rasenye nih..

Barrinha MaynaBaby

May 23, 2009

ntah la Nazirah

Tadi mengusha ntahla.net..Saje nak tgk sudah masuk ke blog durian ini di dalam ntahla.net itu..
Tgk2 dah masuk ler..kahkahkah..macam malu pulak,ade blog kite dlm tu..macam best jer..ntah ade ke org tgk blog ni..huhuhu..
Pape pon,terime kasih kepade Cik Deloo,sebab blog beliau la,kite tau ade nye ntahla.net ini..
Penting woo,kalo buat blog,sendiri je bace,mcm tak best kan..
So,kene la ade promoter kan..hihi..
So,selamat menjenguk lar kepada yg baru datang..

Barrinha MaynaBaby


p/s:Seronok,'bangge',Bahagia..kihkihkih..

+from TAIPING with love+

Hari ni,pagi2 lagi makcik da kejut bgn tido..
Makcik:Lah,bgn!nak pegi Taiping..
Nazirah:(dalam mamai2 lagi)..buat pe nak pegi Taiping?
Makcik:Pegi jalan2 ler..Mane tau kot terus pegi Penang..hihi..
So,kite pon dalm keadaan masih mamai2 lagi,bgn dgn penuh semangt..
Ye lar,asyik dok rumah jer..Tak berkembang otak ku..
Lepas dah mandi2,bersiap2 lawa2..hihi..Kami pon berangkat ler..Nazirah,Abah,Makcik..
Kiteorg pegi Taiping ikut jalan Chemor...dekat lar jugk..dalm pukul 10.30am,sampe Kuala Sepetang..tempat tuh sgt damai..kampung katekan.
Abah pon memberhentikan kete,beliau nak makan Mee Banjir Udang kat Kedai Mak Teh..
Kedai tu agk popular la dgo citenyer..
Takpe lar,asalkan kenyang..Ye lar,sebelum berangkat tdi,sempat capai sebijik karipap jer..
Kite pon bertnye makcik nape name nye Mee Banjir,makcik pon jawab sebab tempt tu selalu banjir..
Emm,terpk sejenak..ade pulak macam tuh...
Kami mengorder Ketiuw Udang 2,Mee Udang 1..Harge tu satu RM10..Boleh byngkan tak udang nye byk maner..
Rupenye satu hidangan tu ade 10 ekor udang laut yg besar..Sampe ke otak udang tu rasenye..byk sgt..
Lepas tuh,incik abah membawa pegi ke Kuala Gula..Cadang nak tgk burung sambil naik bot,sekali tempt tuh tgh renovate..
Whaaat!!!!
Agk panas jugk waktu tuh..Tapi tak pe..Teruskan jugk perjalanan..
Then kami pegi Taiping..
Pegi Taman Tasik & Muzium Taiping yg juge tgh renovate..Ape ke hal lar sume tempat kite pegi tgh renovate ni....
Emm..pelik3..
Pastu,jalan2 sekitar Taiping lagi,siap beli kain pasang baju kurung lagi,minum2 lagi..blablabla..
Bile nak balik singgah di Changkat Jering,makan sate pulak,perut daging ayam 30 cucuk..memg keje hari ni makan & jalan jer..
Sebagai cenderemata,kami membeli lemang & ketupat untuk bekalan makn mlm ni....
The end nye,dalm pukul 5.30pm tdi pulang jugk ke sarang kami..eh,ape Nazirah ni..pulang jugk kami ke rumah kami..
Ish3,penat3..tpi best dpt makan3..Nazirah pk makan jer pon..Semoga nanti ade lagi sape2 membawa Nazirah jaln3,makan3,shopping3 & lain3 lagi...

Barrinha MaynaBaby


p/s:Tiada gambar sebgai bukti..Sori erk..n__n

May 21, 2009

Kenapa Kah??

Tarikh:21/05/09
Masa:lebih kurang pukul 6 ptg
Sebab:Tidak Dapat Dikesan
Penerangan:
Blog kite bermasalah..tak tahu kenape..tdi pgi bukak elok jer..sebab slah kite ke menaruh terlampau byk accessories atau salah connection..Huhuhu..Bile bukak je,tibe2 tertutup.Internet Explorer mengatekan beliau tidak boleh membuka link blog kite..Mengapakah?Kenapakah?.. (T_T)..Semoga ptg ni je jdi macam nih..Kalo hari2,lgsung terbiar je blog ni kang!..Emosi kejap..Okeh lar..Bye2..huhu..


May 20, 2009

Menghias~lalala~


..Kite semakin suke menata hias/mereka hias blog kite ini..
..Semoga dgn ini blog ini akan diupdate selalu sementare cuti ini..
..iyayay,I LOVE MY BLOG!!..

Barrinha MaynaBaby

++Kerja Seharian++

Assalamualaikum Sume!!
Kite nak tnye,anda2 sume tau ker kite buat ape dok rumah??
Hihihi..mesti pk macam2 kan bile menengok kite menulis gini..
Tapi yg sebenarnye,kite dok ngadap komputer jer..
Bukak internet..Boleh dikatekan berjam2 lar..Pagi dlm pukul 11am-2pm..
Malam dlm pukul 9pm-1am (kadang2 jer)..
Boleh bayang kan tak betapa mate,badan dan segala anggota badan boleh sakit2..
Dalam pada ngadap PC ni,mulut pulak melakukan exercise--mengunyah makanan--
Jgn ingt kite tak buat bende lain pulak..Mane keje yg boleh buat,kite buat lar..Hiihii..Ye kah??
Pape pon,kite tak sabar menanti 8/6/09 inih..Tarikh apakah itu??
Hihihi..Tunggu....
Daaaa

Pink

Tibe2 kite terminat pink kaler setelah melihat blog2 yg kite minat menjenguk..iaitu blog Cik Rara & Cik Nun..
Emm,Nazirah ni memg tak tetp pendirian kah ape kah..
Tapi tak ngape..Just minat Kaler ajer kan..
Hoohoo...

May 19, 2009

Page Baru

Di sebabkan perangai kite yg cepat jemu..
Kite telah menukar template blog nih..
Moge2 template nih bertahan lame..

Kelam-Kabut

Hari ni rase tak seronok lar..Arrrgggh!!
Nak Geram2...Tak larat rasenye..
Kite pon tak tau kenaperkah...
Hiihiihii..
Pape pon,kena think positive..

May 16, 2009

Selamat Hari Guru

16 Mei=Hari Guru
Pengorbanan Guru yg sentiase berusaha membimbing kite supaya jadi macam sekarang memg tak ternilai..
Terima Kasih byk2 cikgu!!
Di sini kite nak mengucapkan ribuan Terima Kasih kepada cikgu2,pensyarah2 yg byk menolong dlm pelajaran..

Cikgu2 di-
~Tadika Kemas Batu 5(hihi) (1995)
~Sek.Keb.Tambun (1996-2001)
~Sek.Agama Rakyat Nurul Hidayah Batu 5 (1995-2001)
~Sek.Men.Keb.Raja Chulan (2002)--setengah tahun saja--
~Sek.Men.Keb.Wira Jaya (2002-2005)
~MRSM Balik Pulau (2005-2006)

Pensyarah2 di-
~Kolej Matrikulasi Perak (2007-2008)
~Universiti Malaysia Terengganu (2008-now)

Tiada Mereka,Tiada Saye..Cewahh!!

Kite jugk nak ucap Happy Teachers Day To My Brother--Yob--
Tambah2 die memg byk menolong dlm hal2 sekolah sampe masuk U nih..hihi..

May 12, 2009

Kawan+Memories



Semalam Kwan kite,Ain,msj..

Die bertnye,mau kah kite kuar beramai2 pegi ke Jucso Rabu ini?

Mereka nak berjumpe2,main bowling,makan beramai2..

Ala2 reunion katenye..Hihih

Mcam best..So,kite pon balas lar,"Kalo takde hal,aku pegi".."Pkul Bape nak pegi?Sape lagi?"

Ain pon membalas,Su,Sab,Yan tak confirm lagi..Kite pegi sebelum pkul 12..

Emm,tak ngape lah,asalkan dapt jumpe deme kan..

Sejak bile entah tak jumpe..

Masing2 sibuk belajar..

Mereka ni kawan lame kite waktu di Sek.Men.Keb.Wira Jaya,Ipoh..

Mereka sgt besh!!!+Giler2+Bising2+Ngumpat2+Gado2=Kami..

May 11, 2009

8 Petanda Kamoo Untuk Aku

"Dua manusia yang merasa saling berjodoh pasti memiliki ikatan emosional, spiritual dan fizikal antara keduanya. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya, kita akan merasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya".
Betul ker?Lalu, apakah ada petanda lainnya agar seseorang dapat merasakan bahawa si dia jodoh (soulmate) kita atau bukan?

Petanda 1
Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu, dalam urusan remeh atau besar. Paling penting adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan secara bersama-sama. Dan semuanya terasa amat menyenangkan meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya, selamat... kerana ada harapan bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu!

Petanda 2
Salah satu kriteria yang menentukan sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu. Cuba sekarang perhatikan, apakah gerak-gerinya, caranya berpakaian, gaya rambutnya, caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuat-buat? Jika tidak, maaf kemungkinan besar dia bukan jodoh kamu!

Petanda 3
Adanya deria batiniah membuat hati kamu berdua dapat selalu saling tahu. Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya satu sama lainnya pada situasi tertentu. Selamat! Sebenarnya dialah destini kebahagian kamu...

Petanda 4
Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang, selesa dan tanpa perasaan tertekan. Berjam-jam bersamanya, setiap waktu dan setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan... Inilah petanda bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat.

Petanda 5
Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun. Dan dia selalu dapat memahami situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan duka. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut mengalami pasang-surut, suka-duka saat bersama. Sekarang, ingat-ingat kembali. Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala kamu dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu? Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya, tak salah lagi. Dialah orangnya...

Petanda 6
Dia tak terlalu peduli dengan masa lalu keluarga kamu, dia tak peduli dengan masa lalu kamu saat bersama kekasih terdahulu. Dia juga tak malu-malu menceritakan masa lalunya... Nah, kalau begitu ini bisa berarti dia sudah siap menerima kamu apa adanya..

Petanda 7
Setiap orang pasti memiliki kekurangan, dan kamu tak malu-malu perlihatkannya pada si dia. Bahkan pada saat kamu tampil 'buruk' di depannya sekalipun, misalnya saat kamu bangun tidur atau saat kamu sakit dan tak mandi selama dua hari. Ataupun menceritakan sejujurnya kepada kamu tentang kelemahan dan kekurangannya... Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan untuk bersama!

Petanda 8
Bila merasa rahsia kamu lebih selamat di tangannya daripada di tangan sahabat-sahabat kamu yang lain. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia apapun darinya, maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan sejati telah kamu temukan!

Apakah kelapan petanda di atas telah kamu temukan padanya?

Sumber:Buletin Tagged

Marjerin VS Mentega

Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda (turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi mendapat semula wang pelaburan mereka. Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti mentega.
Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin dengan pelbagai perasa baru.

TAHUKAH ANDA ...perbezaan antara marjerin dan mentega?

Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama.
Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin.
Dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding memakan jumlah sama mentega.
Menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru,memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan.
Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah makanan tambah nilai!
Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan lain.
Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.

Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan asid lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin menaikkan risiko penyakit barah sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan.Ia juga merendahkan respons pertahanan tubuh serta keberkesanan insulin semula jadi badan.

Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan .
Marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK.

Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:
Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat teduh.
Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:
*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda)
*ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya.

Hatta satu mikroorganisma juga tidak akan membiak atasnya.

Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada plastik.
Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti anda?

Sumber:Buletin Tagged

May 10, 2009

Comel Seperti Lolipop


Cantik tak Baju2 mereka??
Bagi kite memg comel,tapi Org Melayu=Org Islam tak sesuai mengenakan baju ini macam..3 org Jepun ni mengenakan fesyen GothLolita yg byk dapat dilihat di area Harajuku,Tokyo..Gadis di area itu memg suke mengenakan baju2 comel seperti di atas..Dalam komik anime pon kadangkala terdpat fesyen ini..Rasenye Lolipop lagi best dari pakaian deme yg nampak comel,tpi tak menunjukkan nilai..Emm,sebenarnye nak tunjuk gaun kawin Hello Kitty tuh..hihi..pink sgt kan..Kalo Cik Rara tgk,mesti berkenan di hati..
Kata2/peringatan untuk hari ini dan seterusnye:

JANGAN lar kite mengikut pakaian/perilaku/gaya/cara hidup org2 yg tidak sesuai dgn budaya,agama kite..
Sebab sudah semestinye kite seperti Mereka juga..

Selamat Hari Ibu



Hri ni Hari Ibu kan..


Hihihi,kite sebenarnye tak pernah sambut pon hari ibu ni...
Kadang2 jeles dgn kawan kite yg menyambutnye.Kadang2 Hari Bapa pon deme buat makan2..
Sgt gembire kan..Hiihihi
Ape2 pon,pengorbanan emak kite memg tak ternilai..


~Mengandungkan kite 9 bulan


~Melahirkan kite


~Menyusukan kite


~Mendidik kite


~Marah kite kalo ade buat salah


~Masak untuk kite sehingge gemuk cam ni..hihi


~MenDoakan Untuk Kebaikan kite...


Dan macam2 yang rasenye tak dapat kite balas..
Melainkan mengingatinye Selalu & Mendoakan Kesejahteraan nye supaya ditempatkan di kalangan hamba2 Allah Yg BerIMAN..AMIN..
Semoga Allah saje dapat membalasnye..


Lastly,Selamat Hari Ibu/Happy Mother Day untuk semua wanita yg bergelar ibu diseluruh dunia!!!

May 9, 2009

Hari Sabtu

Emm,hari nih dok kat rumah jer..tak berjalan ke mane pon..
Memg keje kite dok rumah,main internet,tgk tv cite The nanny..hihi
Kate2 hari nih

"Sediakan Diri Kita Untuk Hari Esok"

May 6, 2009

XML Templates For Blog

+Sekiranye anda2 sume perasan,kite dah byk kali manukar layout blog kite nih..
+Tapi takde yg berkenan di hati..
+Cari punye cari terjumpe satu laman web yg mempunyai byk layout yg bagi kite bolah tahan design nye..
+So,hasilnye ni die layout terbaru kite untuk blog baru kite nih..
+Kite ni suke2 tukar2 layout,tpi menghantar new post memg sikit jer..hihi
+Ni link nyer kalo anda2 sume nak tgk..

30 Beautiful Free Blogger xml Templates(Professional Look,Web2 Style)
http://moneyzeal.blogspot.com/

Boring!!!

+Udah 2 Minggu kite bercuti dari belajar di UMT..
+Mule2 cuti seronok jugak,surf internet lar,tgk tv lar..
+Tpi bile udah 2 minggu dok rumah tanpa kawan,baru lah terase betape boring nyer...
+Aper nak buat??
+Yob kite belum start cuti sekolah lagi,die cikgu..
+So,mase cuti sekolah ni lar,baru ade projek dgn beliau..iaitu Belajar Bawak Moto..hihi..
+Pakej Bawak Kete skali..tak kire.nak jugak die ajar sikit..
+Then pastu baru nak amik Lesen..hoho..gumbira..
+Tunggu lar kemunculan ku dgn Lesen di Dompet..


+Dalam Kreta Yg Di Pandu Oleh Kakak+

May 4, 2009

Kawan

Sekarang kan kite study lgi kat Universiti Malaysia Terengganu..
Kite ade 3 org girl friend yg 1 kepala,tak satu hati..
Bukan maknenye kiteorg tak ngam,tpi ye lar,masing2 ade perangai sendiri..
Yang Pertama:
Nur Adilah Binti Abu (Deloo)
UK16670
Orgnye kecik,paling rendah antara kami berempat..
Orgnye sgt cepat pick up kalo membaca..kirenye kalo subjek yg membaca,serah kat die je..
Orgnye lambat sikit berkaitan kira2,contohnye subjek Math..emm,die yg ngaku cam tu kan...
Tp yg peliknye,tercalon untuk jawatan Bendahari/Timbalan Bendahari Untuk Kelab Comtech UMT..
Bersama die lar,kite byk menghadapi cabaran di UMT,macam2 perkara pelik berlaku kalo kami berdua..emm,kenapa agknyer???
Nur Adilah ni satu kolej sewaktu Matrikulasi,tp tak pernah sekali pon terjumpe muke kanak2 beliau di sane..kite sgt pelik..
Ape2 pon,die lar kawan pertama kite di UMT yg gile2 dgn kite..THANKS DELOO 4 EVERYTHING!!!huhu..

Yang Kedua:
Suhaidah Binti Abd Latif(Su)
UK16746
Orgnye comel dan paling kurus antara kami berempat..
Orgnye sgt alert dan teliti berkenaan asignment dan perkara2 penting yg kdg2 kami terlupe..
Orgnye rajin study..kite pon rajin..
Kite rase bertuah sebab kan die lar,asignment kami slalu cepat siap dari org len..
Tp,Su ni kdg2 membuatkan diri ini kelam kabut disebabkan sikap nye yg sgt prihatin berkenaan kerja2 asignment kiteorg..hihi..
Ape2 pon,die lar kawan kite yg byk menolong kami dalam hal2 asignment..(naper bile Su,asyk sebut asignment jer???)...THANKS SU!!!.. 


Yang Ketiga:
Fatin Filzahti Binti Ismail(Fatin)
UK17887
Orgnye paling tinggi antara kami berempat..
Orgnye rajin,tp pade waktu yg same die sgt suke menonton filem/drama di laptopnye..
Die lar peneman makan malam kite kat UMT..
Die jugak lar tempat mengadu masalh,cerita suke dan duke..cewaah..
Die sgt pakar dalam bidang industri perfileman di Korea dan Jepun..
Dan kite rase die sudah terlampau byk tgk drama/filem Korea Dan Jepun kerana jike die bersembang benda nih,memg kite blur..
Walopun minat kami tak same,die byk membantu hati kite..THANKS A LOT FATIN!!!


Yang Keempat:
Nazirah Binti Moktar(Naz)
UK16668
Orgnye paling chubby,berisi antara kami berempat..
Slalu buat2 lupe berkenaan asignment,nasib ade Su dan Fatin yg ingtkan..hihi..
Tempat bercerita bagi mereka bertiga..(perasan jap)..huhu..
Saya Sayang Mereka Bertiga!!!!

Komik



Walopun kite nih da nak masuk 20tahun,bace komik adalah satu hobi..
Rasenye ramai je budak sebaya kite nih bace komik lagi..
Kite sgt suke bace komik sebab komik ni antara bahan bacaan yg menghiburkan..
Kirenye kalo beli,boleh ulang2 bace dan tak boring..
Selalunye kite beli komik keluaran Gempak Production dan sah2 hargenye antara RM6.50/RM7.50.
Tapi tak kisah lar sebab kalo kite takde kat rumah,anak2 buah yg sambung bace,so,tak rase rugi pon..
Kite suke komik dari Jepun sebab kartun yg comel dan jalan ceritanye yg best..
Kalo komik Malaysia pulak,kite suke Kartunis Zint-kartun nye sgt giler!! & Keith-kartun strip nye yg juge giler..hihi
Dulu2 zaman budak2,kite bace jugak komik Gila-Gila & Ujang..komik Jiwa Malaysia ni jugak best dan bagi kite komik2 ni la permulaan komik2 di Malaysia..
Bagi kite,selagi jiwa ni boleh menerima komik,hobi membace nye akan diteruskan walopun sehingga anak cucu cicit..hihi
Actually,kalo balik Ipoh msti cari kedai buku,nak beli komik punye pasal..
Kakak kite ckap lar,
Kakak:Lah,rugi jer beli buku RM6.50,bek beli kat Novelhut,baru RM3.50.
Nazirah:Ye lar..
Tapi bile pegi Novelhut,komik nye udah habis..huhu..

Tu jer nak cite..Akhir kate,nak bagitau..ni la salah satu Hobi kite..hihi..

Waachaa!!